Boomstamhuizen

De boomstam huizen van Canada Huis worden in Canada gebouwd volgens het traditionle Canadian hancrafted logbouw principe gebouwd.
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van hele boomstammen in hun natuurlijke vorm. 

Wettelijke eisen
Boomstamhuizen (massieve ronde wanden) zijn anno 2018 alleen nog toe te passen in de recreatiesector. Het Bouwbesluit stelt eisen aan de energiezuinigheid van nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen. De belangrijkste eis daarvoor is de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). De EPC is dusdanig aangescherpt dat het anno 2018 niet meer mogelijk is om een log home met massieve ronde boomstammen door het huidige bouwbesluit te krijgen. Met ingang van 1 januari 2020 moeten nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn.

Een goed alternatief voor de Nederlandse markt is een post and beam log home.


Handcrafted log homes
In Amerika en Canada noemt men log homes een 'high-end' product. Je vindt log homes vaak  in skigebieden of op ranches. Het zijn de buitenhuizen van bekende filmsterren en rijke zakenmensen. In de omgeving van Teluride in Colorado vindt je o.a. de log homes van Tom Cruise en Ralf Lauren.  

Het Canadese log home is de Rolls-Royce onder de log homes omdat deze log homes worden gemaakt van duurzaam Red Cedar. De Red Cedar boomstammen variëren in diameter van 30 tot 40 cm. Maar er zijn ook log homes waarbij men een gedeelte van de wortel uitlopers laat zitten en dan is de diameter veel groter.   Voordat een log home gebouwd wordt worden de stammen geselecteerd en daarna met de hand geschild.

Handgemaakte boomstamhuizen bieden een unieke en rustieke uitstraling in tegenstelling tot de uniformiteit van machinale logs. Elke stam wordt met de hand bewerkt door een ervaren vakman. Geen enkele log is hetzelfde en daarmee is elke handcrafted log home een uniek stukje kunst. Via een speciale techniek worden de logs afgetekend en worden de verbindingen met de kettingzaag uitgezaagd.