Boomstamhuizen

Log Homes

Boomstamhuizen ook wel log homes genoemd zijn woningen van massieve stammen. Vroeger waren log homes in Noord Amerika de huizen van de armen. Tegenwoordig is het een ‘high-end product’ en vind je dit soort huizen voornamelijk in de skigebieden en op de guest ranches van Noord Amerika. In Nederland vind je een aantal Canadese log homes op Melody Ranch in Den Ham in Twente.

Wonen in een houten huis is kiezen voor milieubewust, gezond duurzaam bouwen en gezond wonen. Alle wetenschappelijke studies wijzen in dezelfde richting. Woningen in hout zijn gezonder en zorgen voor een aangenaam en stabiel woonklimaat. Hout is het enige bouwmateriaal dat gebruikt kan worden zonder definitieve aantasting van de natuur. 

Hout is een puur natuurlijk materiaal dat het teveel aan vocht in je woning moeiteloos absorbeert. Wordt de luchtvochtigheidsgraad te laag, dan geeft hout dat extra geabsorbeerd vocht aan zijn omgeving terug. De luchtvochtigheidsgraad in je houten woning blijft ze steeds constant op peil.

De vocht regelende werking in een huis is primordiaal voor de gezondheid. In een droge atmosfeer leven is ongezond en leidt veelal tot het opduiken van droge hoest, kriebels in de keel en droge slijmvliezen. Deze verschillende elementen leiden tot verkoudheden, keelpijn, tot zelfs bronchitis. Een teveel aan vocht is dan weer de oorzaak van spierpijnen, en zelfs reuma. Dit verklaart dan ook waarom er in de noordelijk gelegen landen veel minder reuma voorkomt dan in de meer zuidelijk gelegen landen. Alhoewel men veeleer het omgekeerde zou geloven.

Een log home is knus, warm in de winter en koel in de zomer, geheel vervaardigd van natuurlijke materialen. Hout werkt rustgevend onderzoek in Oostenrijk heeft reeds aangetoond dat mensen die wonen in houten huizen, beduidend minder stressgevoelig zijn dan mensen die wonen in een stenen variante. De mens bevindt zich immers constant in een natuurlijke en rustgevende omgeving. 

Tal van wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat bewoners van houten huizen veel minder last hebben van stress. Hout is nu eenmaal een rustgevend materiaal en dat heeft ongetwijfeld een positieve weerslag hebben op je gezondheid op langere termijn.

Zo zijn wetenschappers eensgezind over de positieve invloed van een houten woning op reuma, artrose en artritis. In noordelijke landen als Noorwegen, Zweden en Denemarken wordt vooral met hout gebouwd en daar ligt het aantal patiënten met soortelijke gewrichtsklachten opmerkelijk lager.

Door de aangescherpte EPC norm is het niet meer mogelijk om een boomstamhuis met massieve ronde stammen van gemiddeld 33 cm door het bouwbesluit te krijgen. Het is erg jammer dat deze manier van bouwen niet wordt omarmt door de Nederlandse overheid. 

Post & Beam

Log Homes

Je zou kunnen bouwen met dikkere stammen, maar deze zijn niet te betalen. Een alternatief voor de Nederlandse markt zijn post & beam style log homes. Bij dit type huizen heb je namelijk de mogelijkheid om je wanden te isoleren met bijvoorbeeld houtwol isolatie.

Onderstaande afbeelding van post & beam woningen dienen puur ter inspiratie voor mensen die een huis willen bouwen in Canadese stijl.

Met alle aangescherpte overheidsmaatregelingen en veranderingen in het bouwbesluit is het er helaas allemaal niet leuker op geworden. En dit is dan ook de voornaamste reden waarom Canada huis gestopt is als adviseur op het gebied van log homes en als intermediair van Lake Country Log Homes.