Bouwbesluit

Wat is het effect van het nieuwe bouwbesluit op houten huizen, boomstamwoningen en log homes?

Bouwbesluit
Een log home isoleert prima en je zou verwachten dat het geen probleem is om een woning van ronde boomstammen door het bouwbesluit te krijgen. Houten huizen en log homes staan immers in de koudste gebieden ter wereld.

In Nederland hebben we te maken met het Bouwbesluit. Als jij een log home wilt bouwen in Nederland dan zal de gemeente jou of je architect vragen om aan te tonen wat de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van jouw log home is. Hierbij komt dan ook de R-waarde van de Red Cedar stammen ter sprake.

Het is niet eerlijk om een log wand puur te beoordelen op R-waarde. Allen met R-waarde kom je er niet tenzij je gigantisch dikke boomstammen gaat gebruiken. Die dikke stammen zijn allereerst al niet te betalen en het is ook klink klare onzin om zulke dikke stammen te gebruiken. Wij wonen zelf in een log home van 750 m3 en de helft van deze woning is kamer en vide. Dus wij verwarmen tot in de nok van onze woning. Dus in verhouding veel meer opervlakte dan de gemiddelde Nederlandse woning, toch is onze energienota niet hoog. 

Een log wand houdt namelijk de warmte vast in de miljoenen luchtkamertjes die in het hout zitten en het geeft die warmte ook weer terug aan de omgeving. Zie het als klompen aantrekken om warme voeten te krijgen. Mensen met log homes hebben ook geen hogere energienota dan mensen die wonen in een houtskeletbouw woning of stenen huis.

Tijdens de energiecrisis in de jaren zeventig ondervonden log home bouwers in Amerika en Canada ook problemen ten aanzien van de discussie over de energie prestatie van een log home. Het Log Home Council besloot een eind te maken aan deze discussie. Geduurde een jaar werden verschillende bouwwerken  gemeten.  De gebouwen hadden allemaal dezelfde opervlakte, aantal ramen en deuren, zelfde fundering, dak enz. Het enige verschil was het materiaal van de wanden. De gebouwen werden allen op dezelfde manier verwarmd en op dezelfde temperatuur gehouden tijdens de test. Het log home kon zich prima meten met de compentitie. Toen het bewijs eenmaal was geleverd door het Log Home Council verstomte ook de kritiek. Daarom is het ook geen probleem om in Amerika en Canada een log home te bouwen van massieve ronde stammen.

De gemeentes in Nederland hebben echter moeite met buitenlandse raporten en houden zich vast aan hun Nederlandse regeltjes. In Nederland is dat de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). De EPC is dusdanig aangescherpt dat het tegenwoordig niet meer mogelijk is om een log home met massieve ronde boomstammen door het huidige bouwbesluit te krijgen. Met ingang van 1 januari 2020 moeten nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. Boomstamhuizen (massieve ronde wanden) zijn heden ten dage alleen nog toe te passen in de recreatiesector! De post and beam modellen kan je wel isoleren  en zijn een goed alternatief voor de log homes.

Wij kunnen pas een prijs opvragen voor een post and beam woning in Canada als u ons voorziet van een goede tekening.

Raport: The Energy Performance of Log Homes