Bouwbesluit

Wat is het effect van het nieuwe bouwbesluit op houten huizen, boomstamwoningen en log homes?

Krijg je een log home nog door het bouwbesluit?

Bouwbesluit
In Nederland hebben we te maken met het Bouwbesluit en iedere nieuwbouw woning moet voldoen aan het bouwbesluit. Een log home isoleert prima en je zou verwachten dat het geen probleem is om een woning van ronde boomstammen door het bouwbesluit te krijgen. Houten huizen en log homes staan immers in de koudste gebieden ter wereld.

Als jij in Nederland een log home wilt bouwen dan zal de gemeente jou of je architect vragen om aan te tonen wat de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van jouw log home is. Hierbij komt dan ook de R-waarde van de Red Cedar stammen ter sprake.

Het is niet eerlijk om een log wand puur te beoordelen op R-waarde want een massief stuk hout heeft meerdere eigenschappen die bijdragen aan isolatie. Het probleem is echter dat gemeentes hier geen rekening mee houden en ambtenaren puur kijken naar de Nederlandse regelgeving. 


De praktijk
Wij wonen zelf in een log home van 750 kubieke meter en de helft van onze woning is kamer en vide. Dus wij moeten zo'n 325 kubieke meter verwarmen tot in de nok van onze woning. Dus in verhouding verwarmen wij veel meer kubieke meter dan een gemiddelde Nederlandse  en toch is onze gasrekening niet hoger dan die van familie vrienden en kenissen. Een massieve log wand houdt namelijk de warmte vast in de miljoenen luchtkamertjes die in het hout zitten en het geeft die warmte ook weer terug aan de omgeving. Zie het als klompen aantrekken om warme voeten te krijgen. De praktijk in Amerika heeft ook uitgewezen dat mensen met log homes geen hogere energienota's hebben dan mensen die wonen in een houtskeletbouw woning of stenen huis.


Aantoonbaar energiezuinig
Tijdens de energiecrisis in de jaren zeventig ondervonden log home bouwers in Amerika en Canada ook problemen ten aanzien van de discussie over de energie prestatie van een log home. Het Log Home Council besloot een eind te maken aan deze discussie. Geduurde een jaar werden verschillende bouwwerken  gemeten.  De gebouwen hadden allemaal dezelfde opervlakte, aantal ramen en deuren, zelfde fundering, dak enz. Het enige verschil was het materiaal van de wanden. De gebouwen werden allen op dezelfde manier verwarmd en op dezelfde temperatuur gehouden tijdens de test. Het log home kon zich prima meten met de compentitie. Toen het bewijs eenmaal was geleverd door het Log Home Council verstomte ook de kritiek. Daarom is het ook geen probleem om in Amerika en Canada een log home te bouwen van massieve ronde stammen.

Amerikaans raport: The Energy Performance of Log Homes


Boomstamwoningen van massieve ronde boomstammen niet meer mogelijk in Nederland!
De gemeentes in Nederland leggen buitenlandse rapporten en onderzoeken naast zich neer en kijken puur naar het bouwbesluit. Jouw Nederlandse woning zal dus moeten voldoen aan de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). De EPC is dusdanig aangescherpt dat het tegenwoordig niet meer mogelijk is om een log home met massieve ronde boomstammen door het huidige bouwbesluit te krijgen. Met ingang van 1 januari 2020 moeten nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen bijna energieneutrale gebouwen (BENG) zijn. 


Alternatief voor een log home
Boomstamhuizen met massieve horizontale ronde boomstammen krijg je tegenwoordig dus niet meer door het bouwbesluit. Ben je fan van een houten woning dan zijn er uiteraard alternatieven. Zo kan je ervoor kiezen om het log home te isoleren maar daarmee haal je de charme weg en daarnaast wordt het een erg dure aangelegenheid. Een ander alternatief is een handcrafted post and beam log home. Dit soort woningen zijn wat ons betreft nog de beste optie als je fan bent van de stoere Amerikaanse en Canadese woningen. De post and beam woningen kunnen namelijk wel geïsoleerd worden en je kan hiervoor een natuurvriendelijke isolatie gebruiken zoals houtwol isolatie. Op onze website vindt je diverse voorbeelden van handcrafted post and beam log homes


LET OP!
Wij kunnen pas een prijs opvragen voor een post and beam woning in Canada als u ons voorziet van een goede tekening. Wij kunnen u in contact brengen met een architect die een dergelijke woning voor u kan ontwerpen.