Meest gestelde vragen

FAQ'S

Log home bedrijven in Canada en Amerika krijgen nogal eens aanvragen van mensen uit Nederland, meestal via e-mail. Veel log home bedrijven reageren zelfs al niet meer op deze e-mails. Uit ervaring weten ze inmiddels dat ze veel tijd moeten steken in het beantwoorden van al die vragen die er vanuit Nederland op hen worden afgevuurd. De praktijk is dat er maar zelden wordt verkocht aan Nederland. Zo zijn er zoveel dingen die je niet weet. Canada Huis heeft die ervaring wel. Canada Huis begeleid het hele proces en zorgt ervoor dat de containers met het log home op de bouwplaats in Nederland worden afgeleverd. Als men zelf gaat importeren loop je tegen veel problemen aan: 

Taalproblemen (denk aan technische benamingen die worden gebruikt met de bouw van log homes).

Hoe weet je of je een betrouwbaar Canadees bedrijf hebt?

In Nederland hebben we andere inbouwdozen voor onze elektra dan in Canada.

Hoe werkt het met het importeren?

Het huis zakt, hoe moet ik kozijnen plaatsen?

Hoe krijg ik aansluiting met mijn schroten op de ronde balken?

Hoe regel ik de transport van de containers in Nederland? enz.

Tijdens het afbouwen kunnen er problemen ontstaan hoe gaat u die oplossen?

U bent niet goedkoper uit!

De ervaring leert dat mensen in Nederland veel informatie opvragen maar zelden kopen. Als u rechtstreeks zou kopen bij een willekeurig bedrijf in Canada of Amerika betaald u altijd de normale customer prijs. Als het huis via een dealer verkocht wordt steekt de dealer tijd en energie in de contacten met de klant hiervoor ontvangt deze provisie. De klant betaald dus gewoon de customer prijs of hij nu koopt van de dealer of rechtstreeks van het bedrijf. Omdat Canada Huis exclusief dealer is van Lake Country Log Homes worden alle aanvragen uit de Benelux rechtstreeks doorverwezen naar CANADA HUIS B.V.

Canada Huis levert over het algemeen alleen de log shell, maar kan ook een turn key pakket leveren.  Een log shell is de casco constructie van een log home. De log shell bestaat voornamelijk uit de wanden en de dakconstructie. De log shell wordt in Canada gebouwd en in Nederland weer opgebouwd. Bij de bouw van een handcrafted log home gebeurt de opbouw in Nederland onder leiding van een Canadese bouwer. Een aannemer of eigen bouwploeg dient de fundering, tussenwanden, dak enz. te realiseren. Canada Huis begeleid het hele proces en geeft tips en aanwijzingen gedurende het bouwproces. Het is ook mogelijk een turn key pakket te kopen met deuren, ramen en diverse bouwmaterialen.

Een goede voorbereiding is uiteraard belangrijk, je moet ergens beginnen. Begin echter niet direct met de tekening of een log home uit te zoeken. We hebben al te vaak meegemaakt dat bv. een gemeente roet in het eten gooide. Sommige gemeentes willen alleen rechthoekige balken en geen doorstekende hoekverbindingen maar strakke hoeken. De opdrachtgever ziet dit vervolgens niet zitten en dan wordt het project afgeblazen. Uiteraard moet je ergens beginnen. Aan de hand van onderstaande stappen zouden wij u deze volgorde adviseren.

Het is allereerst van belang dat u de gemeente polst of u op de plek die u in gedachte heeft een log home mag bouwen. Wij kunnen u een pdf opsturen met informatie voor de gemeente. Aan de hand van de pdf en het geldende bestemmingsplan kunt u de gemeente vragen een principe uitspraak te doen of ze willen meewerken met het realiseren van een log home;

Het is voor ons van belang om te weten wat u maximaal van plan bent uit te geven. Wij kunnen dan al snel aangeven of uw budget toereikend is;

Gemeentes kunnen gevoelig zijn voor duurzaam bouwen (ecologisch en het Cradle to Cradle principe) een log home is een echte ecologische topper. Het kan soms helpen dit te onderstrepen;

Het bestemmingsplan van gemeentes geeft duidelijkheid over welke bouwmaterialen gebruikt mogen worden, hiermee heeft u snel duidelijkheid of u met hout mag bouwen;

Voor een offerte is een goede tekening nodig. We kunnen adviseren bij eigen ontwerpen of een bestaand Canadees of Amerikaans model aanpassen aan de Nederlandse eisen;

Canada Huis werkt samen met een architect die de complete bouwaanvraag voor u kan verzorgen. Bij het ontwerp wordt o.a. rekening gehouden met de maximale lengte logs die in de container passen.

Hierna gaat de tekening voor controle naar Canada. De tarieven voor het maken van een tekening worden bepaald op basis van de bestede tijd;

Zodra we groen licht krijgen vanuit Canada gaat de bouwaanvraag naar de gemeente. Als de bouwvergunning wordt afgegeven kan het log home worden besteld;

CANADA HUIS geeft bouw tips en adviezen aan de mensen die het log home in Nederland afbouwen. Wij werken ook samen met een aannemer die het log home voor u kan afbouwen. Bouwt u in eigen beheer dan voorzien wij u van de nodige bouwinformatie.

Het model dat u uitzoekt bepaald uiteraard de prijs. Bij een handcrafted model zijn met name het aantal hoeken die gezaagd moeten worden bepalend voor de prijs. Hoe complexer het design is hoe duurder het log home wordt. Zo kan een groot log home met weinig hoekverbindingen zelfs goedkoper zijn dan een klein log home.

Met een handcrafted log home bent u direct klaar en hoeft u niet extra te isoleren.

Een machine profile log home (D-log) moet u isoleren. U betaald dan extra voor isolatie, regelwerk en een binnen afwerking. uiteraard kost het ook tijd om een dergelijke wand af te werken. Uiteindelijk bent u waarschijnlijk even veel geld kwijt. Het is echter tegenwoordig ook mogelijk om drukvaste houtvezelisolatieplaten te gebruiken en dan de binnenkant af te werken met fake logs. Met houtvezelisolatieplaten heeft de muur nog steeds een goede thermische isolatie, geluidsisolatie, warmteopslag en vochtregulatie.

Wij werken uitsluitend samen met het Lake Country Log Homes uit Canada.

De bezichtiging van de log homes in Den Ham en ons privé log home is uitsluitend mogelijk voor potentiële en zeer serieuse klanten waarbij de kans ook daadwerkelijk aanwezig is dat zij via ons een log home gaan bestellen in Canada. Op onze werkwijze pagina vindt u meer informatie. 

Je betaald niet aan Canada Huis B.V. maar rechtstreeks aan Lake Country Log Homes. De betaling gaat in twee termijnen. Wij hebben met ons eigen huis het eerste bedrag aanbetaald op 10 december 2005 en het tweede bedrag op 24 mei 2006. Het eerste bedrag is iets minder dan de helft van de kostprijs van de woning (log shell). Voor dat bedrag bouwen ze wel de hele log shell. Tijdens het bouwproces krijg je telkens foto’s opgestuurd.

Bij alle financiele transacties zit een zekere mate van risico. Maar dat risico heeft u ook met een Nederlands bedrijf. 
Voor de het Canadese bedrijf is het risico evengroot. Ze bouwen immers het huis maar hebben nog maar de helft van het totaalbedrag binnen. In het verleden is het wel eens gebeurd dat iemand een huis had besteld en zelf privé in de problemen kwam. Dan zit het Canadese bedrijf met een huis dat op maat gemaakt is. Vind dan maar eens een koper die zo'n log shell wil overnemen.

Wij hebben zeer goede ervaringen met Lake Country Log Homes. We kennen de mensen achter het bedrijf en weten uit eigen ervaring dat het een solide en financieel gezond familiebedrijf is!

Bent u op zoek naar een log home dan kunt u via ons de naam van een website krijgen waar veel modellen log homes op staan. De eigenaar van deze website doet zich voor als log home bouwer maar ze zijn eigenlijk alleen een architect.  De meeste huizen die zij echter verkopen worden gebouwd door Lake Country Log Homes. De eigenaar van deze site wil niet dat wij hun adres op onze website zetten vandaar dat wij voor deze omslachtige oplossing moeten kiezen. Stuur ons een mailtje en u krijgt van ons het adres.

We helpen met het importeren en aankopen van een Canadees log home en fungeren als tussenpersoon tussen de klant en Lake Country Log Homes. We verstrekken bouwadviezen aan diegene die het log home afbouwt in Nederland. We fungeren als tussenpersoon tussen de Nederlandse architect en de bouwer uit Canada.  Onze architect regelt de complete bouwaanvraag. We zorgen ervoor dat het bouwpakket (containers) op de bouwplaats wordt afgeleverd en regelen de afhandeling met de douane. We fungeren als klankbord richting  uw eigen aannemer of richting uw eigen bouwteam.

U betaald ons niet rechtstreeks wij ontvangen een commissie via Lake Country Log Homes. Wij vragen een voorschot voor het werk dat wij doen om het project op te starten. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op de aankoop van uw log home.

Het grootste verschil zit in de kwaliteit van het hout. Canada Huis richt zich op bemiddeling in massieve Western Red Cedar Log Homes uit Canada. Hierin is Canada Huis voor zover wij weten uniek in Nederland. Western Red Cedar is het beste hout voor een log home! Een ander verschil zit in de benadering naar de klant. U zult merken dat Canada Huis geen echt bedrijf is met een commerciële instelling. Natuurlijk is Canada Huis geen liefdadigheidsinstelling maar we durven te zeggen dat het uitgangspunt anders is dan bij de meeste bedrijven die zich bezig houden met log homes in Nederland. Canada Huis werkt op commissie basis en ontvangt pas zijn commissie als er een huis wordt verkocht. De markt voor log homes is niet groot in Nederland. Voor velen is de verkoop van een log home pure handel, leuk er naast. Als klant zult u zich moeten afvragen of dit soort bedrijven ook voldoende ervaring hebben. Kunnen deze bedrijven u ook voldoende bouwbegeleiding geven? Mensen die geïnteresseerd zijn in een log home zien al snel door de bomen het bos niet meer. Een huis is een grote investering en je wilt graag het gevoel dat je met iemand zaken gaat doen die er verstand van heeft. Dozen schuiven kan immers iedereen! De meeste mensen die log homes verkopen in Nederland hebben zelf nog nooit een kettingzaag in de handen gehad. De meeste vertegenwoordigers van log home bedrijven hebben zelf nog nooit een loghome gebouwd! Jan Entjes heeft deze ervaring wel hij wil zijn ervaring graag inzetten om anderen te helpen met het verwezenlijken van hun droom. Ervaring, kennis en passie voor log homes zijn de sleutelwoorden waar het om draait bij Canada Huis!

Jan Entjes van Canada Huis heeft zelf zijn huis gebouwd en geïmporteerd uit Canada. In Canada bezocht Jan diverse log home bedrijven in o.a.: Alberta en British Columbia. In Amerika werden log home bedrijven bezocht in o.a.: Pennsylvania, Texas, North Carolina, Tennessee, Wyoming en Montana. In Canada volgde Jan twee keer met goed gevolg een cursus voor het bouwen van een log home, hiervoor ontving hij een diploma. De kettingzaag was het belangrijkste stuk gereedschap tijdens deze cursus. In Amerika vond Jan nog één van de weinige Amerikanen die hem kon leren hoe je een blokhut bouwt op een historische manier met historische gereedschappen. In Colorado volgde Jan een opleiding voor het bouwen van een historisch gebouwde blokhut. In Nederland heeft Jan op zijn eigen bedrijf Melody Ranch ook een historische Amerikaanse blokhut gebouwd. De verbindingen voor deze blokhut werden met de bijl uitgekapt! Er is dus veel bouwervaring aanwezig bij Canada Huis. 

In principe zijn er twee soorten log homes. Er zijn log homes gemaakt van machinaal gevreesde stammen (in diverse profielen). Deze log homes worden machine profile log homes genoemd. De andere log homes zijn de handcrafted log homes De stammen voor deze woningen worden met de hand ontschorst. Zo blijft de ruwe vorm van de boomstam zichtbaar.

Jazeker!  Als wij van u de opdracht krijgen ontvangt u altijd een tekening van het Canadese bedrijf. Lake Country Log Homes kan voor u een compleet ontwerp maken. Hier zijn wel kosten aan verbonden! U heeft echter altijd een Nederlands tekenbureau of architect nodig voor de bouwaanvraag. Wij adviseren u dan ook om de tekening te laten maken door de architect waar wij mee samenwerken. Deze heeft ervaring met dit soort huizen. De architect kan tevens een 3D ontwerp maken.

Canada Huis kan voor u een 3D ontwerp laten maken uiteraard zijn hier kosten aan verbonden.

De verkoop van log homes in Nederland heeft in het verleden in Nederland nogal eens gezorgd voor problemen. Bedrijven in Amerika leverden soms slecht hout (kromme logs) aan log home dealers in Nederland. Je had log home dealers die met een net pak aan log homes verkochten, maar geen verstand hadden van het product. Dit soort mensen bezorgden log homes een slecht imago. Zo zijn er voorbeelden van log home dealers in Nederland die failliet gingen. De klant had één container maar de andere container werd vastgehouden in Amerika omdat de dealer in Nederland failliet was. Dit kan u niet gebeuren met Canada Huis. U betaald namelijk rechtstreeks aan het bedrijf in Canada. Het betalingsproces wordt begeleid door Canada Huis.

Canada Huis werkt samen met een ervaren architect en aannemersbedrijf die ervaring hebben met log homes. Zowel de architect als de voorman van het bouwbedrijf zijn in Canada geweest en kennen de kneepjes van het vak. U hoeft echter niet gebruik te maken van onze aannemer. U mag ook met uw eigen plaatselijke aannemer of bouwploeg het log home afbouwen. Wij zullen de bouwploeg dan voorzien van de nodige informatie.

Nee dit is niet mogelijk! Wij helpen uitsluitend met het importeren van het log home naar Nederland en geven van bouwadvies. U zult de fundering moeten laten aanleggen door een plaatselijke aannemer of door de aannemer waar wij mee samenwerken.

De log shell in Nederland wordt met behulp van iemand uit Canada opgebouwd. Een log shell voor huis van 750 m3 staat ongeveer in 3 à 4 dagen. U heeft verder een bouwkraan nodig met en iemand die deze bouwkraan bedient. Verder heeft u iemand nodig die de logs in de container vastmaakt aan de kraan. Op de bouwplaats staan 2 mensen die de strips (banden om de logs) van de logs halen en de logs op de plek leggen. De man uit Canada is één van die mensen.

Ramen en deuren kunnen worden geleverd uit Canada maar ook uit Duitsland of Nederland. Canada Huis heeft ook contacten met een bedrijf uit Duitsland die ramen en deuren op maat kan leveren volgens het Nederlands bouwbesluit. Dit zijn hardhouten kozijnen die in de kleur van het log home worden gespoten. De ramen en deuren zijn van een betere kwaliteit dan de ramen en deuren uit Canada of Amerika. Als u via Canada Huis uw woning besteld brengen wij u in contact met dit bedrijf. Zij geven dan een offerte op basis van uw tekening.

Als u een log muur niet wilt isoleren en graag tegen de massieve stammen wilt aankijken dan heeft u in Nederland minimaal een 25 cm dikke massieve log muur nodig. Is de massieve wand minder dan 25 cm dan voldoet deze niet aan het bouwbesluit. De handcrafted log homes zijn stammen van ongeveer 33 cm. Het bouwbesluit is echter aangescherpt en en men wil in nederland naar energie nul woningen. Onze architect kan u hierover meer vertellen.


De machine profile log homes moet je wel isoleren. Deze log wanden hebben een dikte van ongeveer 15 cm. In Amerika zijn ook 10 inch logs verkrijgbaar (25 cm dik). Deze zijn echter zo zwaar dat je er een kraan bij nodig hebt om de stammen te stapelen. Dan bouw je sneller een handcrafted log home, omdat dit volledige stammen zijn. De dikte van een machine profile log home uit Canada is niet voldoende voor het huidige Nederlands bouwbesluit (ook niet voor recreatiewoningen). U zult de log wand dan nog extra moeten isoleren. Er wordt dan regelwerk (verticale balkjes) op de logs gezet aan de binnenkant. Hier tussen komt dan de isolatie. Op het regelwerk kunnen fake logs worden geplaatst of b.v. gipswanden. Fake logs zijn planken met hetzelfde profiel als de logs. Een wand met fake logs is haast niet te onderscheiden van echte logs.

De elektrische leidingen gaan door de logs. Op de tekening moet worden aangegeven waar u de stopcontacten wilt. Het Canadese bedrijf weet de afmeting van de Nederlandse wandcontactdozen. In Canada hebben ze de Nederlandse wandcontactdozen. Er wordt een verticaal gat geboord tot aan Het gat waar de wandcontactdoos in gaat. De leidingen worden vanaf de bovenste log ingevoerd of vanuit de vloer. Canada Huis voorziet uw installateur van de nodige informatie.

Niet meer dan met een traditionele woning. Het log home is meestal al voorzien van grote dak overstekken, dus het hout wordt niet echt aan weersinvloeden blootgesteld. Verder zijn het grote vlakken die u beitsen moet. De stammen kunnen met een grote blokkwast in de beits worden gezet. Het hout om de kozijnen beitst u gewoon mee. De kozijnen bij ons eigen log home zijn gemaakt van hardhout en zijn in de kleur gespoten. Omdat deze hoegenaamd nooit nat worden hoeft hieraan ook geen onderhoud worden gepleegd. Die grote vlakken beitsen gaat supersnel. Dus u kon nog wel eens minder tijd kwijt zijn dan uw buurman met zijn traditionele woning.

Nee dit is niet mogelijk. Al het metselwerk zult u door een plaatselijke aannemer moeten laten doen. Als u zaken met ons gaat doen dan kunnen wij u wel adviezen geven om een typische Amerikaans / Canadese haard te bouwen. We kunnen tevens natuursteen mee laten komen uit Canada. We kunnen u hiervan voorbeelden laten zien. Ook hebben wij contacten met een haardenspeciaalzaak.

Europa is eigenlijk de bakermat van de log home industrie. Immigranten uit o.a. Zweden, Finland en Oostenrijk brachten hun kennis mee naar Amerika en Canada. Langzamerhand zie je door heel Europa weer initiatieven ontstaan van bedrijven die zich bezig houden met log home bouw. Een opmerkelijk detail is dat de mannen van de werkvloer nu naar Canada worden gestuurd om opleidingen te volgen. De mensen uit Tsjechië zijn nog niet zover als de mensen uit Canada. In Canada hebben ze een speciale methode ontwikkeld ten aanzien van de isolatie tussen de stammen. Deze methode wordt in Tsjechië nog niet toegepast. De houtsoort is het belangrijkste verschil. Red Cedar is nou eenmaal het beste houtsoort. Verder loop je met een log home uit Duitsland of Tsjechië meer kans op boktor of houtworm in de stammen. Het voordeel van Red Cedar uit Canada is dat er geen houtboorders in gaan zitten. Red Cedar is de enige houtsoort die onbehandeld mag worden ingevoerd in Nederland! Inmiddels zie je dat er ook mensen zijn in Tsjechië die gaan voor kwaliteit. Het is niet voor niets dat het bedrijf waar wij mee samenwerken nu ook een agent heeft in Tsjechië.

Jazeker. Het log home pakket uit Canada wordt in containers verscheept. De huizen komen vaak via Antwerpen Europa binnen en worden dan per binnenschip verscheept naar Rotterdam. CANADA HUIS heeft nog geen ervaring met het invoeren van log homes naar België. Komt u uit België en bent u van plan om een log home te kopen uit Canada dan lijkt het ons geen probleem om u te helpen met het invoeren van het log home naar België. Het binnenlands transport kunnen wij ook voor u regelen. U kunt overigens ook zelf het binnenlands transport regelen. CANADA HUIS geeft advies voor het verdere afbouwen van uw woning.

CANADA HUIS kan het log home in principe naar elke plaats in Europa vervoeren. Hierna bent u op uzelf aangewezen. CANADA HUIS kan u nog steeds voorzien van adviezen maar kent uiteraard niet de plaatselijke bouwregels. Wij kennen de bouwtermen in Nederlands en Engels. Verder spreken we Duits maar kennen niet de Duitse bouwuitdrukkingen. U moet zelf met een plaatselijke aannemer het huis afbouwen.

In Amerika en Canada gebruikt men o.a.: Engelmann Spruce, Douglas Fir, Eastern White Pine, Nothern White Pine, Eastern White Cedar, Western Red Cedar enz. In Europa gebruikt men o.a.: vuren, spar, grenen. Canada Huis werkt uitsluitend met Western Red Cedar uit Canada.

Een "Kiln Dried Log Home" zijn log homes gemaakt van kuntmatig gedroogde balken. Er zijn bedrijven die aangeven dat natuurlijk gedroogde balken beter zijn omdat de celstructuur van het hout dan niet aangetast wordt. Het voordeel van kunstmatig gedroogde logs is dat ook alle beestjes in het hout gedood worden. Stel u koopt een log home uit Amerika. Dan zal deze altijd "Kiln Dried" moeten zijn voordat deze de boot opgaat. Red Cedar is de enigste houtsoort die onbehandeld ingevoerd mag worden, omdat in Red Cedar geen boktor of houtworm voorkomt!

Van oorsprong komt de Thuja plicata , ook wel reuzenlevensboom genoemd,uit het westen van Noord-Amerika. In zijn oorsprongsgebied kan de thuja tot 1000 jaar oud worden en een lengte bereiken van 50-75 m met een dikte van 1-5 m!!! Het hout van de Thuja plicata is bekend onder de handelsnaam Western Red Cedar. Western Red Cedar is van nature erg duurzaam. Deze natuurlijke duurzaamheid dankt thuja o.a. aan de inhoud stof thujaplicine die het hout resistent maakt tegen schimmels. De bewerkbaarheid van Western Red Cedar is zeer goed. Het hout is licht, zacht en zeer stabiel en heeft een rechte draad en fijne nerf. Gezien de duurzaamheid, stabiliteit en bewerkbaarheid wordt Western Red Cedar gebruikt voor tal van toepassingen, zowel binnens- als buitenshuis. Buitenshuis wordt het onbehandeld gebruikt voor rasterpalen, gevelbetimmeringen en niet te vergeten de houten dakpannen de z.g. 'shingles'. Voor dragende constructies is het hout minder geschikt vanwege de geringe sterkte. In de VS en Canada zijn nog steeds reusachtige bosgebieden waar thuja groeit gemengd met hemlock, douglas en zilverspar, sitkaspar en lariks. In het verleden is op grote schaal gekapt waarbij men natuurlijk het eerst de dikke bomen nam zodat de echt monumentale bomen bijna alleen nog voorkomen in beschermde gebieden. Western Red Cedar is bijzonder geschikt voor log homes.

Veel Nederlanders denken dat je log homes met enige regelmaat tegenkomt in Canada of Amerika, dat is echter niet zo! Een log home is duurder dan de gemiddelde houtskeletbouw woning in Amerika of Canada. Je moet echt op zoek wil je een log home spotten. De meeste log homes kom je tegen in skigebieden en op ranches.