VRAGEN / FAQs

Nee, de markt voor dit soort woningen is te klein. De bemiddeling  kost ons teveel tijd en levert te weinig op.

Nee. We hebben geen ervaring met bouwbesluiten in andere landen. We adviseren u om rechtstreeks contact op te nemen met Jamie van Lake Country Log Homes. Dit Canadese bedrijf heeft o.a. ervaring met export naar Oostenrijk.

Als je een boomstamhuis met massieve stammen wilt bouwen in Nederland dan zal deze moeten voldoen aan de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Met ingang van 1 januari 2020 moeten nieuwe woningen en utiliteitsgebouwen bijna energie neutrale gebouwen (BENG) zijn. Door de aangescherpte EPC norm is het niet meer mogelijk om een boomstamhuis met massieve ronde stammen van gemiddeld 33 cm door het bouwbesluit te krijgen. Om de minimale Rc waarde te bereiken zal je namelijk moeten aantonen dat een log wand van ronde stammen voldoende isolatiewaarde heeft. De overheid kijkt dan naar de Rc-waarde het materiaal. De Red Cedar boomstammen die Lake Country Log Homes gebruikt zijn Red Cedar stammen van gemiddeld  33 cm dik. In Nederland gaan ze ervan uit dat dergelijke stammen onvoldoende Rc-waarde hebben. 

De zgn. post & beam log homes zouden wellicht nog gebouwd kunnen worden omdat je dan alleen verticale logs in de wand gebruikt worden voor de constructie. Je zou dan bv houtwolisolatie kunnen toepassen in de wanden. In onze fotogallerij staan voorbeelden van post and beam log homes. Wij importeren niet meer uit Canada, dus je zou zelf Lake Country Log Homes moeten benaderen.

Dat klopt, maar leg dat een ambtenaar maar eens uit. De ambtenaar wil bewijs en dat bewijs is het rapport energy performance of log homes. Maar dit rapport wordt niet geaccepteerd door een Nederlandse ambtenaar. Die kijkt alleen naar het bouwbesluit. De ambtenaar houdt er geen rekening mee dat ronde stammen ook thermische massa hebben en warmte opslaan in de stammen en weer teruggeven aan de omgeving.  Het netto-effect van de thermische massa van de logs is om de warmtewinst overdag te verminderen en het warmteverlies ‘s nachts te verminderen, de kamertemperatuur te matigen en voordelen te bieden die verder gaan dan wat wordt vastgelegd door een eenvoudige R-waarde-meting.

De log homes in Den Ham zijn gemaakt van massieve Red Cedar boomstammen.  Canadese indianen gebruikten de reusachtige Cedar stammen  o.a. voor het maken van totems en kano’s.  Van de draderige bast en vezelige wortels weefden zij dekens, manden en visnetten. De geurige Cedar stammen werden tot brede planken gespleten om er de wanden van hun stamhuizen mee te bekleden. 

Het hout van deze boom is een van de langst levende en meest rot- en insect bestendige zachthoutsoorten in Noord Amerika. Hierdoor kan de boom uitgroeien tot een enorme grootte. Western Red Cedar is de enigste houtsoort die onbehandeld mag worden uitgevoerd vanuit Canada. Western Red Cedar wordt nooit aangevreten door insecten, daarom is de olie ook een goede insecten verdrijver en staat het bekend als antimot middel en weert het muggen en andere insecten. Werkt gunstig bij aandoeningen van de luchtwegen, angst en depressies. Tegenwoordig worden de Red Cedar stammen nog steeds gebruikt voor het maken van de karakteristieke houten boomstamhuizen (log homes), rabatdelen, channelsidings en bevelsidings.

Voor het onderhoud van Canadees Western Red Cedar woning adviseren wij het Canadese product Sansin.

Sansin SDF is een watergedragen beits op basis van gemodificeerde natuurlijke oliën die diep in het hout doordringt, waar het zich hecht aan de houtcellen en zo een stevige, duurzame beschermlaag vormt. Het hout gaat hierdoor veel minder werken. Afbladderen, scheuren en barsten behoren tot het verleden. Sansin SDF is een geavanceerde technologie. De basis van gemodificeerde natuurlijke oliën wordt in het hout getransporteerd door een van de meest voorkomende wonderen van moeder natuur: water. Daardoor kan Sansin SDF worden opgenomen in hout met een iets hoger vochtgehalte om zo een “ademende” en waterafstotende bescherming te geven tegen schadelijke UV-straling en andere weersinvloeden.

De houtcoatings van Sansin maken gebruik van een unieke alkydformule op waterbasis die de voordelen van zowel olie- als watergedragen coatings combineert, waardoor giftige stoffen in het milieu, zoals VOC’s (vluchtige organische stoffen) die bijdragen aan de smog- en ozonafbraak, tot bijna nul worden verminderd.

Het Nederlanse bedrijf Leegwater Houtbereiding in Heerhugowaard is importeur van Sansin. Als u vraagt naar Jeroen dan kan hij u vast verder helpen. 


Wat moet u absoluut niet gebruiken….
Canada Huis heeft slechte ervaring met het product Cetol van Sikkens. We hebben dit gebruikt op een Canadees log home van Western Red Cedar. Na een aantal jaren ging het product afbladderen. Uiteindelijk hebben we het huis moeten laten stralen met Olivine Zand. Hierna hebben we de stammen geschuurd met een ronde Silicon Carbide borstel van het merk Osborn. Deze borstel gaat op een haakse slijper.